Overvejer du at sejle i kajak?

Det er vigtigt, at du kender dine havkajakker fra andre typer!

Nogle virksomheder reklamerer for havkajakker, men de bruger i virkeligheden andre typer kajakker der ikke er rigtige havkajakker. Måske vil de tage dig med ud på en kortere rejse, men så drejer det sig i virkeligheden om “kajaksejlads på havet” og ikke havkajakker. Sørg derfor for at du kender forskellen, og sørg for at spørge hvad du booker eller køber, hvis du overvejer at købe nye havkajakker.

Havkajakker er generelt over 14 fod lange og er designet til specifik brug på havet. De kan klare de skiftende vejrforhold langt ud over dem almindelige kajakker kan klare, og derfor vil du være glad for at sidde i havkajakker når du først i ude på havet. I hænderne på en erfaren kajakroer kan de sejle med 3 knob eller mere, selv en nybegynder kan forvente at padle 4 km på en time. Så i havkajakker går det meget stærkt i forhold til andre kajakker.

Havkajakker har forseglede skotter, så hvis den vælter eller drejer rundt til søs, vil vandet ikke oversvømme kajakken, hvilket gør det lettere at redde dem ombord. Med dæklinjer der løber hele vejen rundt om kajakken, er de lette at holde fast i, mens de er i vandet, og du kan nemt trække dem over dit dæk under en redning og de er heller ikke svære at håndtere til og fra vandkanten.

Buen (forenden) går opad for at gøre det muligt for havkajakken at skære igennem de mange bølger der findes på havet og sørger for at dem der er ude at ro i havkajakker for en tør tur og ikke bliver gennemblødte. Der er også en forhøjning under agter bøjlen, som bruges til at får havkajakker til at sejle lige når de kommer ind i en krydsvind ude på vandet – en funktion – der er meget nyttig, da det som bekendt ofte blæser på havet!

Kort sagt: Havkajakker er bygget til at modstå alt det farlige man kan støde på ude på det store hav.

Lykke Holzmann Søby