0

Kort om Kapok

Måske er ordet helt nyt for dig. Eller måske du har hørt det før, men gerne vil blive lidt klogere på det. Og det er der mange gode grunde til. De silkebrøde naturfibre har nemlig en lang række fordele for dig og din familie.

Hvad er det?

Selve naturfibrene udtrækkes fra frøkapslen på træet Kapok. Det vokser frit i de tropiske regnskove i Indien, i Central- og Sydamerika og i Vestafrika. Hvert år gennem tørsæsonen smider træet bladene og begynder at blomstre og sætte frugter. På det tidspunkt sætter hvert træ i omegnen af 400 frøkapsler, der giver cirka 2 kilo kapokfibre. Efter frøkapslerne er høstet og tømt for fibre, bliver fibrene lagt ud til tørring i solen. Her bliver de mange frø også frasorteret.

Når kapokfibrene er tørret, bliver de samlet ind og lagt i en vindtunnel. På sin vis bliver de fine fibre skilt fra de større. Dernæst bliver de finere fibre brugt til at fylde i puder, rullemadrasser og dyner. Og de større fibre bliver anvendt som fyld i madrasser.

Blandt andet Nsleep er en af de helt store danske producenter. De både designer, udvikler og tester alle deres kapok produkter i Danmark.

Naturfibrene er organisk cellulosebaseret fibre, der består af meget små hulrum. Omkring dem ligger der et tyndt lag voks, der, sammen med dens kemiske konstruktion, giver fibrene hydrofobiske kvaliteter.

Naturligt er det resistent over for pesticider og skimmel, fordi der meget bitterstof, lignin og voks i fibrene. De mange luftfylde hulrum, der udgør cirka 80% af fibrene, gør det til den letteste naturfiber i hele verden.

Fordele ved Kapok

Som nævnt er der mange gode grunde til at skifte din almindelige dundyne ud med en af kapok. Den første og vigtigste er, at det er allergivenligt. Kapokken er 100% økologisk, så du undgår, at der er blevet brugt pesticider, insektmidler osv. i produktionen.

Fordi de silkebløde fibre har hydrofobiske egenskab, kan husstøvmider ikke leve i det. Hvis du er på udkig efter en allergivenlig dyne og pude, bør du stærkt overveje en af kapok.

Ligeledes virker kapokken også antibakteriel på grund af den store mængde voks, lignin og bitterstof i fibrene.

Desuden er kapok utroligt temperaturregulerende og åndbar, på grund af det høje luftindhold. Disse to aspekter er umådeligt vigtige for en god og uforstyrret søvn. Det er også en af grundene til, at kapokdyner og -puder er særligt gode, når det gælder småbørn. Fordi materialet virker ventilerende og transporterer nattesveden væk, vil dit barn ikke sparke dynen af og vågne om natten. Ligeledes virker det isolerende, hvilket er rigtig godt i det kølige vinterhalvår. Så slipper du får at skulle gætte dig frem til, hvad radiatoren skal stå på.

Når du bruger kapok, belaster du ikke miljøet. Både forarbejdningen og produktionen er manuel og uden spildprodukter. Det er et naturligt råstof og 100% biologisk nedbrydeligt. Fordi det er vildtvoksende, bliver der hverken brugt kemikalier eller kunstgødning. På sin vis er det naturlige kredsløb sikret lige fra dyrkning til bortskaffelse.

admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *