Iskolde isterninger

Kender du det – nogle ting er bare bedst, når du kan nyde dem rigtigt kolde.

Tænk eksempelivis på en kølig drink, en sodavand, et dejligt glas koldt vand eller en lækker ret mad, som skal holdes kølig 

Og hvordan får du egentlig sådanne ting til at blive kolde, så hurtigt om muligt?

Du kan selvfølgelig putte dem i fryseren, men det kan også være lidt besværligt.

Der der er hurtigst, og også giver den bedste wow-effekt er helt klart, hvis du benytter isterninger.

Og det er der naturligt nok mange caféer, restauranter og barer, som for længst har fundet ud af.

Derfor har ethvert udskænkningssted med respekt for sig selv i dag en effektiv isterningmaskine.

Så når du næste gang står på din yndlinscafé og bestiller en stor cola med is, så går bartenderen ikke ud og fisker isterninger op fra fryseren, nej han sætter såmænd bare glasset med sodavand under isterningsmaskinen, og vupti har du en læskende cola med is.

Efterhånden findes der også isterningsmaskiner i mange private hjem, hvor de som regel ses som et indbygget element i et køleskab, og ofte i det man kalder et amerikansk køleskab.

Men hvordan fungerer en isterningmaskine så?

Du tror måske at en isterningmaskine blot er noget med vand og temperaturer under frysepunktet, men der er faktisk mere teknik bag den perferkte isterning, end man lige forventer.

Én af de store hemmeligheder er at vandet fryses “indefra og ud”, hvilket vil sige at frysekilden består af køleelementer som er omgivet af vand, i stedet for som i en fryser, hvor vandet nedkøles af de omsluttende minustemperaturer.

Det giver efter sigende nogle flottere og mere glatte og skinnende isterninger, hvilket er en fordel når de benyttes til kommercielt brug. 

Ismaskinen indeholder desuden også et varmeelement, som gør at de færdige isterninger kan løsne sig og ryge ud i et magasin, og videre over i din kolde sodavand.

Nu ved du lidt mere om isterninger, så hold hovedet koldt næste gang du forvandler vand til is.

 

 

 

  

Troels Nielsen